Linux

From Frack - Hackerspace Friesland
Jump to navigationJump to search
Onderwerp: Linux
Tux.svg
Deskundigen
Gebruiker Elmer.jpg Elmer
Gebruiker Elmer.jpgElmer de Looff (Elmer) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, ENC28J60, Elektronica, GnuCash, HTML, LPD8806, Linux, MediaWiki, Mercurial, Netwerken, OpenVPN, Programmeren, Python, SSH, Software, Solderen Beginnend met: Dm-crypt, Javascript Werkt aan: Geen projecten :(
,
Afbeelding Anoniem.png Failbaitr
Failbaitr Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, Canvas, Digitale Fabricatie, ENC28J60, Glasvezel lassen, HTML, Hydroponics, Javascript, LPD8806, Linux, Mercurial, Programmeren, Python, Robotica, Software, Stappenmotor Beginnend met: Elektronica Werkt aan: Geen projecten :(
,
Afbeelding Anoniem.png Fludizz
Fludizz Rol: deelnemer Deskundig met: GL-Inet, Glasvezel lassen, Iptables, Linux, Netwerken, Nftables, OpenVPN, Python, RaspberryPi, Software Beginnend met: ENC28J60 Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Pepo.jpg Pepo
Gebruiker Pepo.jpgPepo Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Linux Werkt aan: Geen projecten :(
,
Gebruiker Fugu.jpg Fugu
Gebruiker Fugu.jpgLammert (Fugu) Rol: deelnemer Deskundig met: Arduino, CNC, CNC-Frezen, ENC28J60, Glasvezel lassen, Linux, Netwerken, Stellaris Launchpad Werkt aan: Geen projecten :(
Beginners
Gebruiker Groveld.jpg Groveld
Gebruiker Groveld.jpgMartin Groeneveld (Groveld) Rol: niet-deelnemer Deskundig met: Arduino, Canvas, Elektronica, HTML, SSH, Solderen Beginnend met: AVR, Linux Werkt aan: Geen projecten :(
Onderdeel van Software
Deelonderwerpen Dm-crypt, Iptables, Nftables, OpenVPN, RaspberryPi, SSH
Linux wordt o.a. gebruikt in
Basiscursus Linux, Beest64, CNC Freesmachine, CNC Freesmachine 2, Media PC, Pi Hole, Spacenet

Linux is een familie van besturingssystemen die op Unix geënt zijn en gebruikmaken van de Linux kernel, vrije software die onder de GPL verspreid wordt waardoor alle onderliggende broncode door het publiek vrij te verkrijgen is, te gebruiken, te wijzigen, te kopiëren en te verspreiden.

Distributies

Mainline

Er zijn veel verschillende distributies van Linux ontwikkelt, elk met zijn eigen karakteristieken. Hieronder volgt een korte lijst van de veelgebruikte distributies

Van enkele bovengenoemde distributies zijn meerdere populaire derivaten ontstaan. De meest populaire derivaten worden hieronder kort beschreven:

Debian gebaseerd

  • Ubuntu – De grootste GNU/Linux distributie voor de consumentenmarkt. Ubuntu heeft als doel het brengen van Linux naar de desktop en richt zich derhalve op het gebruiksvriendelijk maken van de desktopomgeving. Daarnaast is het een populaire distributie voor servers en cloud-omgevingen.
    • LTS (Long Term Support) releases zijn (voornamelijk) gebasseerd op Debian Testing en zijn aanbevolen voor gebruik in omgevingen waar stabiliteit belangrijker is dan de aanwezigheid van de laatste versies. Veelal voor servers, maar ook desktopomgevingen in grote beheerde omgevingen (bedrijven / organisaties).
    • Overige releases zijn gebasseerd op Debian Sid (Unstable). Deze zijn meer geschikt voor desktopgebruik gezien ze vaker en sneller software-updates krijgen. Dit betekent dat men minder 'achterloopt' op de ontwikkeling van veelgebruikte Open-source software.
  • Linux Mint – Een meer low-profile desktop-gerichte distributie, vereist wat meer kennis van Linux dan Ubuntu.
    • Linux Mint Debian Edition is gebasseed op Debian Testing, deze versie is gericht op power-users met uitgebreide Linux kennis.
    • Normale Linux Mint releases zijn gebasseerd op de laatste Ubuntu release, zonder Unity en minder hardware demanding. Draait ook goed op verouderde hardware.
  • Knoppix – Van origine een LiveCD distributie die optioneel ook geinstalleerd kan worden.
  • BackTrack – Distributie die vooral gericht is op verschillende hacking en analyse tools.

Fedora gebaseerd

Er is een redelijke lijst van minder bekende distributies die hierop gebasseerd zijn. De grootste/belangrijkste distributie gebasseerd op Fedora is Red Hat Enterprise Linux, Fedora kan gezien worden als de "Testing" release voor Red Hat.

Gentoo gebaseerd

Een van de noemenswaardige distro's gebasseerd op Gentoo is Google's Chromium OS.

OpenSUSE gebaseerd

Naast OpenSUSE is er nog SUSE Enterprise Linux. Deze distributie gebruikt de door en door geteste packages uit het OpenSUSE project, OpenSUSE kan gezien worden als de "Testing" distributie.

Overige derivaten

Bovengenoemde zijn slechts een kleine greep uit de collecties in Linux land. Wikipedia heeft een volledige wikipedia:en:List_of_Linux_distributions lijst van Linux distributies en ook Distrowatch heeft een overzicht van populaire Linux distributies.

Gebruik

Aangezien er binnen Frack voornamelijk met Debian gebaseerde distributies gewerkt word, is dit het uitgangspunt voor dit artikel.

Desktop

Voor op de desktop is het wenselijk om up-to-date software te hebben en niet ver achter te lopen, dit houd in dat er wat vaker geupdate moet worden. Bijvoorbeeld de volgende distributies zijn geschikt voor desktop gebruik in verband met de hoge update frequentie:

  • Debian Testing
  • Ubuntu Desktop
  • Linux Mint

Voor de geavanceerde Linux gebruikers zijn er van bovengenoemde ook de volgende opties:

  • Debian Unstable (Sid)
  • Linux Mint Debian Edition

Server

Effectief wil je op een server goede security, stabiele packages en wat lagere update frequentie hebben. Om deze reden zijn bijvoorbeeld onderstaande releases geschikt:

  • Ubuntu LTS Server
  • Debian Stable

Mocht het om wat voor reden dan ook nodig zijn om recentere pakketten te draaien is het mogenlijk om backport repositories te activeren.