Personal tools

Projecten

From Frack - Hackerspace Friesland

Jump to: navigation, search

Heb je een idee voor een project dat hier nog niet bij staat? Voeg het toe!

Voor projecten ter verfraaiing van de space en anderszins space-brede projecten is sponsoring aan te vragen. De space dekt dan (het grootste deel van) de kosten voor je project. Lees alle voorwaarden en informatie hier.

Om projecten te filteren op betrokkenen, kennisgebieden en status gebruik je Semantic Drilldown.

Lopende projecten

AVR kamerthermostaat
AVR kamerthermostaat.png

Een netwerk/web bestuurde kamerthermostaat op basis van een AVR microcontroller. Niet noodzakelijkerwijs met 1 definitief resultaat, maar in ieder geval een samenwerking met overlap op technisch- en/of functioneel vlak.

Arduino Spectrum Analyzer
ArduinoSA screenshot.png

Bij Nurdspace zijn BuZz en SmokeyD bezig met het bouwen van een op Arduino gebaseerde spectrum analyzer die de volledige WiFi band pakt (2.4GHz tot 2.5GHz). Ze verwachten hier binnenkort worden hiervan zelfbouwkitjes voor te maken.

Arduino Workshop
Arduino Workshop Project.png

Korte Workshop om mensen kennis te laten maken met de Arduino en de bijbehorende software en mogelijkheden.

Buildboard
Buildboard.jpg

Ledboard om gebroken builds/andere info te visualiseren

CNC Freesmachine 2
Cnc2 y-as.jpg

Na de grotendeels succesvolle herbouw van de eerste CNC machine is het plan gevat zelf een CNC machine te bouwen volgens het zelfde electronische schema, maar met een eigen ontwikkeld aluminium machine.

Cirkelklok
Cirkelklok op tafel.jpg

Een ronde wandklok van hout en plexiglas met daarin een drietal concentrische cirkels om de tijd aan te geven. Kleuring en vulling van de cirkels geven hierbij de tijd aan. Aangestuurd door een Arduino en een DS1307 Realtime clock.

DMX Homelight

Op OHM2013 heb ik een 6-tal Led RGB-Spots gekocht inclusief de daar gebruikte controller. Deze controller is DMX gestuurd. Het idee is om deze spots te gaan gebruiken als verlichtingsbron in de woonkamer welke in ieder geval door een web-interface aangestuurd kunnen worden. Daarnaast is het doel om extra functionaliteiten toe te voegen zoals Ambilight en een audio-gestuurde disco-mode.

Omdat de verlichting en controller als losse onderdelen kwamen wordt alles in een nette 19" behuizing gebouwd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de bruikbaarheid als losse DMX controller buiten de woonkamer-setting. Hiervoor worden onder andere ook standaard XLR 3P DMX connectoren aangebracht.

Dual Mini-ITX Behuizing
Dualcase11.jpg

Een behuizing welke twee (of vier) Mini-ITX moederborden kan huisvesten. Gemaakt uit Trespa en aluminium hoekprofielen.

FrackBot
Frackbot at irc.png

Een IRC-bot voor ons Frack kanaal. Hiermee kunnen zaken als wiki-updates en het openen/sluiten van de space gemeld worden. Gebaseerd op code uit de Python Workshops.

FrackDrukwerk
Frack logo done.png

Al het drukwerk, aka de afbeeldingen, tbv Frack

Frackademy
Frackademy.jpg

Cursussen en lessen elektrotechniek

Frackshirts
Shirt-back.jpg

De ontwikkeling van de Frack t-shirts

Gereedmaken Makerbot
MakerBot.jpg

Frack heeft van Lable een MakerBot CupCake CNC te leen gekregen. Dit is een complete, functionele, 3D-printer die we in bruikleen hebben. Het apparaat moet echter nog wel gekalibreerd worden en er zijn nog een aantal add-ons aanwezig. We zoeken mensen die hier mee aan de slag willen!

Hackerspacebus
Bus3.jpg

Er is een bus waarin misschien een portable hackerspace gemaakt kan worden. Voornamelijk ook om bij scholen langs te gaan en kinderen enthousiast te maken voor techniek

Hardware Index
Ram.jpg

Om het overzicht te bewaren van wat er aan hardware in de space aanwezig is, vindt je hier een lijst van wat we hebben of graag nog willen hebben.

Home Easy
Homeeasy.jpg

Home Easy protocol/zenders/ontvangers home automation

Labvoeding
Lm317.jpg

Het is handig om een regelbare labvoeding te hebben voor de diverse projecten. Kopen kan altijd nog, daarom gaan we eerst maar eens proberen om er een te maken.

Lasercutter
D-W010 Laserstraling.svg

We gaan een lasercutter bouwen, hoezee.

Ledstrip Miniprojecten
LPD8806 flexistrip.jpg

Een verzameling van kleine Arduino projecten op de LPD8806 ledstrip. Elk van deze projecten demonstreert met een kleine hoeveelheid code (max 200 regels) een aantal verschillende manieren om de ledstrip aan te sturen. Alle code voor deze projecten is te vinden op GitHub: LPD8806-Miniprojects.

Ledtafel
Overview2.jpg

Een interactieve Lackrack als aankleding voor de space.

Lightbox
Lightbox Project.jpg

Lightbox is een Python library voor het aansturen van ledverlichting. Het zorgt voor vloeiende overgangen en meerlaagse kleurmenging. Het is origineel ontwikkeld voor het Twitterboom project (Kerst 2011) maar is sinds die tijd sterk doorontwikkeld.

Lucifers Kettle

A furnace for melting aluminium

Media PC
Tele01.gif

Het inrichten van een media PC voor muziek en soortgelijke zaken

Moodlight
MoodLight01.jpg

Zelfgemaakt moodlight

PR Frack
Frack logo done.png

Alle mogelijkheden om Frack mee te promoten

Piepschuim CNC
Motoren-piepschuimcnc.jpg

Om alumiunium te kunnen gieten moeten we piepschuim mallen kunnen maken.

Ook voor andere projecten is het handig om piepschuim computer gestuurd te kunnen snijden.

Het ontwerp is afgekeken van onze buren in Duitsland: http://www.kreativitaet-trifft-technik.de/tags/styroschneider

We gebruiken grbl met een arduino om 4 stappenmotoren aan te sturen.

Puntlas apparaat bouwen
Puntlasapparaat.jpg

We liepen tegen het probleem aan dat we geen Puntlasmachine hadden, en dit zijn we gaan oplossen.

RobotArm
HackerspaceOpenDagNiekie.jpg

Connecting the robot arm to the internet.

Samenkopen

Samen kopen is goedkoper, spaart vooral verzendkosten enzo

Servo Arduino
Arduino-servo-encoder.jpg

Het aansturen / uitlezen van dc servo's en encoders met arduino's.

Show & Tell
Showtell.jpg

Een wekelijkse korte talk over een onderwerp dat interessant kan zijn voor alle deelnemers van de space.

SpaceSlurper

SpaceSlurper is een verzameling van kleine applicaties die wiki, Twitter en andere updates verwerken van de Nederlandse hackerspaces of (waar mogelijk) alle spaces die de benodigde informatie in de SpaceAPI hebben ingevuld. Dit project kan gebruikt worden als basis voor de HitB Hackerspace Challenge.

Spacestats

Spacestats is a project to gather and graph data in and around the space. for this purpose we need sensors, user input and hardware that registers the resulting data.

Stadsverwarming
Kamstrup energiemeter.jpg

Kamstrup warmte/flow meter uitlezen

Standverwarming
Standverwarming.jpg

Het bouwen van een stukje regelelectronica voor een Eberspacher X2 standverwarming.

The Paranoid Camdroid
Camdroid-sketch1.jpg

LordAssortedBits kwam aanzetten met een oude logitech webcam uit 2003. Deze deed ergens denken aan een android, waardoor het idee is ontstaan om er een Marvin the Paranoid Android achtig figuur van te maken van klei.

TheHosts
Thehosts.jpg

Een informatieportal in de space welke continue informatie van onze en andere spaces laat zien.

Voedselbank
Voedselbank logo.png

Met dit project helpt Frack de Voedselbank Leeuwarden. De huidige applicatie (en database) om het klantenbestand en de pakketstroom te beheren bevat een aantal knelpunten die groei beperken, iets dat gegeven het huidig economisch klimaat voor problemen zorgt. Kortom, genoeg reden om ze een opfrisbeurt met technieken anno 2012 te geven.

WeatherDuino
WeatherDuino lcd components03.jpg

Een simpel Arduino Weerstationnetje dat vooralsnog temperatuur en luchtvochtigheid voor zowel binnen als buiten meet. Gebasseerd op DHT en DS18B20 sensoren.

Wiki v2
Wiki v2 Project.png

Een nieuw gezicht voor de Frack wiki, om het uitnodigender, speelser en minder overweldigend "Wikipedia" te maken. Een nieuw thema op basis van Cavendish, zoals ontwikkelt voor de Mozilla Labs wiki en bijvoorbeeld ook gebruikt op https://revspace.nl/


Voltooide projecten

!UIT 2012
!UIT 2012 Project.jpg

Frack gaat op de !UIT-markt van 2012 (op 9 september 2012) de Poerbêst Button maken. Dit wordt een knop die bij elke stand op de markt geplaatst wordt. Bezoekers wordt gevraagd wanneer ze een stand leuk vinden (of om andere redenen?) op de knop te drukken. Centraal op de markt worden deze drukacties geregistreerd en gepresenteerd op het grote scherm.

Analog Moodlight
Analog Moodlight.jpg

Een analoog regelbaar moodlight op basis van een overgebleven 3 Watt led en een drietal potentiometers. Het gestelde designdoel is om een analoog regelbare constant-current led-driver te maken. Dat wil zeggen, ledaansturing zonder gebruik te maken van een Arduino of andere microcontrollers.

Beamercontrol

A project to control our space beamer over serial from within python

Bedlights
Bedlights both.JPG

Een projectje om met adresseerbare RGB-ledstrip nacht- en leesverlichting te maken op de slaapkamer. De twee kanten zijn afzonderlijk instelbaar zodat leeslicht aan een kant geen storende verlichting aan de andere kant oplevert.

Cyclone
Cyclone compleet.jpg

We hebben een stofzuiger nodig in het herriehok.

Cyclone 2
Cyclone2-vs-cyclone1.jpg

De oude cyclone zoog, de nieuwe nog meer!

Deurbel
Deurbel Project.jpg

Een deurbel voor de space. Draadloos het netwerk op met een UDP broadcast en een varieteit aan ontvangers / detectiehardware (zoemer, Lightbox en een Gnome desktop applicatie)

ExposerenDoos058

Doos 058 is het brugwachtershokje vlakbij Frack. Hierin mogen wij als Frack onszelf presenteren, vanaf maart.

GarenLampenkappen
Lampen.jpg

Naar aanleiding van een uitleg op internet wil ik kijken of ik ook zelf een lampenkap kan maken van garen en behanglijm.

HypnoDisc
HypnoDisc voorkant.jpg

Een eerst project om animaties en ledaansturing met een Arduino te oefenen. De HypnoDisc is een 11cm diameter houten schijf met daarop twee dozijn witte leds, aangestuurd door een DK-Duino (Arduino Duemillanova) en een drietal HC595 schuifregisters.

Kabelbuffet
Kabelbuffet.jpg

We kennen het allemaal, je hebt honderden meters kabels, maar hoe houdt je ze uit elkaar zodat het geen kabelsalade wordt? Een kabelbuffet is de oplossing.

KnipperLedPrint
KnipperLedPrint voorkant.jpg

De Knipperledprint

KoeLicht
KoeLicht.jpg

Een aantal (2-3) lampen schakelen om een kunstproject van Shannon te belichten.

LEDkaarten
5 kersttak lampje.JPG

Kaarten maken met LED lichtjes er in verwerkt

LPD8806-Lan
LPD8806 lan interface.jpg

Interface om vanaf ethernet via een arduino direct de leds van een LPD8806 strip aan te sturen.

Led cube
Cube2.jpg

Leren, spelen, bouwen en je vingers branden. Met enkele duizenden ledjes en nog meer soldeerpunten is het mogelijk om je eigen hologram te maken.

Ledbar
Ledbar.jpg

Eth0 is een high-tech-geek-outdoor-conferentie. Op dit event is een lounge aanwezig met een bar. Op basis hiervan is het idee ontstaan om een bar te ontwerpen in het thema van eth0.

Localchat
Localchat Project.png

Een chatclient voor het lokale netwerk gebaseerd op UDP-broadcasts.

Mac2user
Mac address.png

Een plugin voor de IRC bot die middels dezelfde technieken als de spacestats MAC-adressen gebruikt om aanwezigheid in de space te bepalen. Deze plugin gaat om het koppelen van nicknames/apparaten aan MAC-adressen die actief zijn.

PlainTLV

PlainTLV is een Type/Length/Value dialect. Het voordeel van TLV is dat het uitermate simpel en snel te verwerken (en genereren) is. Dit komt omdat het veldlengtes specificeert ipv data te scheiden door afgesproken tekens. Dit betekent ook dat er geen escaping plaats hoeft te vinden van scheidingstekens, deze zijn er immers niet. PlainTLV heeft als verdere eigenschap dat de syntax zelf volledig in leesbare tekst gedaan wordt, wat het leerproces vergemakkelijkt.

PortalKerstboom
Portaltrees.jpg

De portal kerstboom

Projectorbehuizing
Projectorbehuizing Project.jpg

Een houten kistje om onze beamer, zodat deze netjes uit de weg opgehangen kan worden.

Quote database
Quote database Project.png

De Frack Quote Database is een quote database systeem gelijkend aan bash.org, qdb.us, quotesdb.nl. Het is een database om grappige citaten uit een IRC kanaal in te bewaren, en tot hilariteit ende vermaak van allen weer te kunnen bekijken.

SpaceAnnounce

Via het netwerk aankondigingen te doen van gebeurtenissen in de space. Bijvoorbeeld het openen/sluiten van de space, en het gaan van de deurbel.

SpaceVersiering
SpaceVersiering Project.jpg

Op het moment zijn de muren in de space nog een beetje leeg. Daar wil ik verandering in brengen door een paar foto's op te hangen en een frack logo in het groot te bouwen.

Spacenet
Spacefed.png

Frack aansluiten op Spacenet

Spacestate Switch
Deurswitch achter paneel.jpg

Een deurschakelaar in het slot van de toegangsdeur gebaseerd op ethernet. Dit om de staat van de space automatisch te detecteren en veranderingen naar de online tracker te sturen.

Stickers
Frack sticker black-on-white.png

Frack stickers

Twitterboom
Twitterboom 05.jpg

Een interactieve, verlichte en Twittergestuurde kerstboom die eind 2011 te zien was in de Bibliotheek Leeuwarden. Hieruit voortgekomen is een deel van de verlichting in de space, bestuurd door Lightbox.

Wifi veiligheid
Backtrack3 example.jpg

Hoe makkelijk is WEP te kraken, en WPA dan? Is internetbankieren op een draadloos netwerk eigenlijk wel veilig?

Wiki awesomeness
Project Wiki awesomeness.png

De Frack wiki pimpen tot een powerlevel > 9000. Dit is voor het overgrote deel klaar, al zullen er van tijd tot tijd nog aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd worden. Laat het vooral weten als je iets mist, of als er iets mis is.

XS4ALL Jaarboek 2012

XS4ALL heeft ons uitgenodigd om voor hun 'jaarboek' 2012 iets te schrijven over Hackerspaces in het algemeen en specifiek Frack zelf. Wat we hier doen, willen bereiken en wat onze visie is op het internet en techniek in de brede zin van het woord.


Projectideeën

ProjectOmschrijvingGeïnteresseerden
AnnoyingPillboxHoe technologie ervoor zorgt dat ik mn medicatie niet vergeet.Ethikka
Awesome BoxHet Harvard Library Innovation Lab heeft de Awesome Box ontwikkeld. Deze toepassing biedt bibliotheekgebruikers de mogelijkheid items te retourneren en deze automatisch aan te merken als ‘Awesome’.

De toepassing treedt in werking wanneer een klant besluit een geretourneerd item in de fysieke Awesome Box te leggen, waarbij de barcode wordt gescand en het item automatisch verschijnt op de Awesome Box-website. Bezoekers daarvan kunnen in één oogopslag zien welke items populair of goed bevallen zijn. Via de Twitteraccount van Awesome Box gaat tevens automatische een tweet uit wanneer een item geretourneerd wordt. Momenteel wordt nog gewerkt aan opname van de kwalificatie ‘Awesome’ in de bibliotheekcatalogus. Voor Friese bibliotheken betekent dit dat we kijken naar integratie met de door alle biebs gebruikte discoveryservice Aquabrowser.

Wij gaan overigens niet uit van het gebruiken van barcodescanning, maar gebruiken herkenning middels RFID.
Jeroendeboer
CloudLighthttp://www.instructables.com/id/IR-Remote-Controlled-Color-Changing-Cloud-Arduino/Will-Do
DagrijverlichtingZelf een dagrijverlichting knutselen voor in de auto.CrazyA
Electronic Boolean algebra PuzzleEen puzzel game waar mee je boolean algebra kan leren. Los boolean gerelateerde puzzels op. Deze game is volledig hardware matig en verijst geen programmeer of electronica vaardigheden.CodeHunger
FlatPackersA project to develop software that will programatically generate plans for a custom designed house, made from wood and cut by a CNC machine.Amx109
Fugu
Failbaitr
HuisstijlDe ontwikkeling voor een huisstijl van FrackLijnenspel
LedwallHet idee is om een led wall te bouwen welke we in gebouwen achter de ramen kunnen hangen zodat we elk raam als een rgb pixel kunnen aansturen.Failbaitr
JTAG
Pepo
MuziekgearZelfbouw van en knutselen aan apparatuur en electronica om muziek te maken.Thyrif
Lijnenspel
Herrie11
RepRap / 3D printerEen RepRap is een 3D printer die plastic objecten kan printen. Deze kan voor Frack op twee manieren gedaan worden: Een volledige RepRap óf een RepRap kop voor op de CNC.
SpacetourHet idee ontstaan om met het VW busje van Pieter in de vakantie in een week zoveel mogelijk Nederlandse hackerspaces te bezoeken.Iisschots
Lijnenspel
JTAG
LiquiDAciD
StoommachineHet idee is om een kleine eenvoudige stoommachine te bouwen waarvan de onderdelen bij de bouwmarkt gekocht kunnen worden. Op instructables staat een machine die als voorbeeld gaat dienen.Sander
TrapverlichtingEen AVR gekoppeld aan een drukplaat of IR sensor die LED's of LED-strips activeert. Deze verlichting word vervolgens aan trap treden bevestigt waar door je een mooie verlichting hebt als je de trap betreed.CrazyA
CodeHunger
VerlanglijstjeEen verlanglijstjes platform voor goede doelen. Het moet eens afgelopen zijn met goede doelen die enkel om geld vragen, terwijl er vele efficientere manieren zijn om het doel te bereiken waar een goed doel voor staat. Daarom willen lijkt het ons handig een verlanglijstje tool te maken die er voor zorgt dat de materialistische behoeftes en behoefte aan kennis inzichtelijk wordt gemaakt per goed doel. Vraag, maar ook aanbod. Zo kun je je via het platform aanbieden, of restmateriaal kwijt.Lijnenspel
Pepo
FruitCake
Vloerplan gcodeGeinspireerd door
Afbeelding Anoniem.png WinSCaP‎
WinSCaP‎ Rol: Werkt aan: Geen projecten :(
, en het televisieprogramma "Grand designs", seizoen 12, aflevering 2. Is het idee opgevat om opensource code te ontwikkelen waarmee aan de hand van een ingevoerd vloerplan zo veel mogelijk van de te bouwen ruimte (huis, hackerspace, tuinhuisje) direct vanaf plat plaatmateriaal met een cncmachine gefreesd kan worden.
Failbaitr
Fugu

Onderbroken / geannuleerde projecten

ProjectOmschrijvingStatusBetrokkenen
ArcadeDe Pacman Arcade kast is dood verklaard, dus we kunnen er een MAME kast van bouwen!onderbrokenFailbaitr
CrazyA
JTAG
ArduCopterZelf een autonome quadcopter bouwen gebaseerd op Arduino aan de hand van een kit van 3DRobotics. Het ArduCopter project behelst een zelfbouw autonome quadcopter gebaseerd op Arduino en is bedacht door Riddergraniet. De quadcopter is besteld en geleverd en wordt momenteel in elkaar gezet.onderbrokenRiddergraniet
Basiscursus LinuxEr werd op een gegeven moment een verzoek gedaan om een basis cursus linux server installatie te geven. Ik wil deze wel gaan geven in de toekomst zodra we internet hebben op de space. De bedoeling is dat dit een enkele avond is en niet een langlopende workshop.onderbrokenFludizz
BoomKofferEven wat anders dan de doorsnee kratradio: een stijlvolle kofferstereoonderbrokenLijnenspel
C64 USB keyboardEen kapotte C64 ombouwen tot een USB toetsenbord.onderbrokenLijnenspel
CNC FreesmachineHet bouwen van een freesmachine voor de space, op basis van een oude niet complete CNC bij een hogeschool vandaan. Deze zal model staan en gebruikt worden om een volledig eigen CNC-machine te bouwen.onderbrokenFailbaitr
JTAG
DIYwifiZelf je eigen WiFi antennes maken. Yagi, Biquad, cantenna's, het kan allemaal.onderbrokenCrazyA
Frack KassaEen kassa applicatie voor het bijhouden van de verkopen van de bar in FrackonderbrokenFludizz
Frack KathederHet maken van een eigen Frack katheder.onderbrokenJ0n
Frack Promotie SysteemHet bouwen van een omgeving en het opzetten van richtlijnen voor promotie van evenementen binnen Frack. Doel: meer bekendheid, meer doorloop, meer leden, meer netwerken en meer kennisdeling.onderbrokenRiddergraniet
Will-Do
Lwd wirelessVanuit de hackerspace vrij en open WiFi aanbieden voor (een deel van) LeeuwardenonderbrokenFailbaitr
Midi-controllerHet maken van een (modulaire) midicontroller met relatieve rotary encoders en veel leds!onderbrokenLijnenspel
Poerbest v2Een paal met een knopje bovenop, een fysieke Like-button. Dat is wat de Poerbest Button isonderbrokenMartijn
RFIDHoe kunnen we RFID toepassen in de space; Metadata tagging van objecten; gebruik als betaalmiddel; Aanwezigheidsregistratie.onderbrokenLijnenspel
Niekie
TouchsensorHet bouwen van een schakeling die van elk (enigszins) geleidend object een aanraakschakelaar kan maken.onderbrokenMartijn
Track And TraceEen visualisatie voor het track and trace systeem wat is ingebouwd in twee wat oudere auto's. De twee auto's gaan meedoen in een rally van Cambridge naar Edinburgh van vrijdag 20 tot zondag 22 April.onderbrokenJTAG
Transistor logicaMet transistors booleaanse algebra construeren en onderdelen van een computer reconstrueren.onderbrokenElmer
CodeHunger
Web development lessenLessen web development (HTML5, CSS3) voor de jeugd.onderbrokenCodeHunger
Wireless RwandaHet inrichten van een een klaslokaaltje met computers zodat de kinderen een voorsprong kunnen krijgen doordat ze in ieder geval basiskennis van de computer kennen.onderbrokenPepo